Trots att hammaren anses vara ett av världens äldsta verktyg används den flitigt än i dag av en rad olika yrken. Oavsett om du är en flitig snickare, väderbiten murare eller en passionerad geolog spelar hammaren fortfarande en central roll i ditt hantverk.
Att veta vilken hammare man ska välja behöver inte alltid vara så lätt. Även om snickarhammarens huvudsakliga uppgift är att antingen slå i eller dra ut spik så finns de i en mängd olika utföranden. De kan variera i allt från storlek, form, vikt, längd och utseende.
Vilken hammare ska jag välja?
En hammare passar sällan till alla typer av jobb. Precis som att en lätt hammare inte är framtagen för att slå i stora spik så fungerar en tung hammare mindre bra vid finsnickeri. Nedan har vi samlat lite information om en hammares olika egenskaper och vad du bör tänka på vid ditt val av hammare, allt för att hjälpa dig välja den bästa hammaren för dig.
Hur ser en hammare ut?
Alla hammare har i stor sett lika uppbyggnad och består till största del av samma beståndsdelar: handtag och hammarhuvud. Hammarhuvudet består oftast av slagyta (bane) och klo.
Vilket handtag ska en hammare ha?
Estwings hammare är i huvudsak försedda med antingen ett handtag av läder eller vinyl.
Läderhandtagen är oemotståndligt vackra och formade för att ge ett perfekt grepp. En snickarhammare med läderhandtag passar perfekt för finsnickaren, hemmafixaren eller som gåva.
Vinylhandtagen ger ett säkert grepp om hammaren, oavsett om den används utomhus en regnig vinterdag eller inomhus i en torr sommardag. Estwings vinylhandtag minskar även vibrationerna från hammaren till användaren med upp till 70 %! En snickarhammare med vinylhandtag passar utmärkt för den professionella hantverkaren vars kropp ska hålla ett helt yrkesliv.
Exempel på Estwing hammare med vinylhantag: E3-20S, EB-15S, ALBK, E6-22T
Exempel på Estwing hammare med läderhandtag: E20S, E15S
Vilken vikt ska en hammare ha?
Inte ens för en yrkesarbetare med mångårig erfarenhet är valet av en hammares vikt självklart. En lätt hammare är främst avsedd för finare arbeten och en tyngre hammare passar bäst till grövre moment. Den vanligaste hammaren för professionella hantverkare väger oftast 20 oz. Nedan följer exempel på olika användningsområden för olika vikter:
12 oz | Passar när små nätta slag är av yttersta vikt. Exempelvis vid finsnickeri. |
15 - 16 oz | Passar för arbeten som kräver både kraft och känsla. Exempelvis vid listning eller finjustering. |
19 - 20 oz | Passar för de vanligaste snickeriarbetena. Exempelvis ramverkskonstruktion, trallbyggen och formarbeten. |
22 - 24 oz | Passar främst för arbeten där slagkraften är viktigast. Exempelvis vid betongkonstruktioner eller rivningsarbeten. |
Vilken längd ska en hammare ha?
Längden tillsammans med snickarhammarens vikt sätter förutsättningarna för den rätta slagkraften. En lättare hammare brukar ha kortare handtag än tyngre. Den vanligaste snickarhammaren har en totallängd på ca 350 mm.
Vilken sorts klo ska en hammare ha? Rak eller böjd?
Vissa föredrar rak klo framför böjd men det ena är inte nödvändigtvis bättre än det andra. En böjd klo gör det lättare att dra ut en spik medan en rak klo gör det lättare att dela på hopspikat virke. De flesta yrkesarbetare föredrar rak klo framför böjd.
Exempel på Estwing hammare med rak klo: E3-20S, EB-15S
Exempel på Estwing hammare med böjd klo: E3-20C, E20C
Vilken bane ska en hammare ha?
Banen på en snickarhammare kan variera både till yta och form. Ytan kan antingen vara slät eller räfflad. En räfflad yta passar främst på formspikningshammare där det är viktigt att spiken inte glider mot hammarens bane. Formen kan antingen vara cirkulär eller kvadratisk. En fyrkantig bane fungerar bättre vid åtkomst i vinklar och innerhörn. De flesta snickarhammare har en slät och rund slagyta.
Övriga detaljer på en hammare.
En del snickarhammare har förutom den sedvanliga slagytan och klon även andra detaljer för att underlätta för användaren. Den magnetiska spikhållaren håller spiken på hammaren vid första slaget så att hantverkaren kan hålla hammaren i ena handen och virket på plats med andra handen. Mindre vanligt men inte desto mindre användbart är en extra spikutdragare på sidan av hammarhuvudet som underlättar att dra ut spik som annars är svåra att komma åt med klon, exempelvis vid ett innerhörn eller en takvinkel.
Exempel på Estwing hammare med magnetisk spikhållare: EB-15SR, ALBK
Vi på Hammarhajen hoppas att vår guide har hjälpt dig att hitta den bästa hammaren för dig och ditt projekt.
Är du fortfarande osäker på vilken hammare som passar dig bäst är du alltid välkommen att kontakt oss på: info@hammarhajen.se
Författare: Nils Welinder, Hammarhajen.se